New Town Centre Development

Hoyland, Barnsley

Completed: January, 1970

Service: Architecture

Client: Reilienti

Self Architects was appointed to develop an exciting retail and residential scheme and gain planning approval for the redevelopment of three sites in the centre of Hoyland. These comprised:

  • Site A - Creation of a new 79 space public car park with ECV charging point.
  • Site B – Relocation of the existing Hoyland Market to Site C, making way for a new retail park and car park.
  • Site C – Redevelopment of existing Hoyland Town Hall offices, change of use of two floors of empty office space to apartments, construction of a new Boyes store and 2 retail units, and provision of 30 market stalls with contemporary lightweight glazed kiosks for the relocated Hoyland Market.

A Flexible Approach

The car park on Site A was completed and opened to the public in early 2016 and the demolition and redevelopment of Site B was commenced in mid-2016. However, the decision by Sainsbury’s to pull out of all new Netto stores in July 2016 put a hold on the development of Site B.

Self adopted a flexible approach, working closely with the developer Resilienti, to develop an alternative retail park on Site B, which has now recommenced construction for a new client with two further units and new kiosks currently being considered by Barnsley Planning Department.

In the meantime the creation of the Town Hall retail area and Hoyland Market relocation has been successfully completed, delivering a vibrant retail quarter to the town.