Private Care Home

Chesterfield

Completed: January, 1970

Service: Architecture

Client: Private

Size: £4.5m

The site for the proposed care home is currently open green space; it slopes from North-West to South-East and consists of a lawn area and several trees. The site lies within the Old Whittington Conservation Area.

The site topography has informed the design, resulting in a building split over three levels. The North-West side of the proposed building is two-storey, while on the South-East side it is three-storey.

The tree survey highlighted three “Category A” trees on site, and to accommodate the tree closest to the building we introduced a cantilever to avoid impacting upon the root protection area.

Contemporary Design

The care home has been designed as a contemporary building that complements the existing development and which sits comfortably in its surroundings and the Old Whittington conservation area.

The proposed materials are natural stone walls and slate roof.